Project Team: David Barr, Stephen Hicks
Project Status: Constructed
Builder: M Construction
Photography: Jack Lovel

Awards:
2016: Winner - Architecture Award, Alterations and Additions
2016 Shortlisted, Houses Award, Alteration and Additions


This extension to a pre-war suburban house is generated by a series of brick volumes connected by discrete landscaped areas. A clear grid informs the new addition’s planning, with each of the main spaces (dining room, living room, bedroom) located separately.

The project extends the house into the garden, the plan shifted and manipulated to capture views of beautiful mature trees on the site and in neighbouring gardens. Distinct spaces are created externally (a courtyard, a formal lawn, a raised external dining area and pool) and then drawn back into the house through large areas of glazed openings.

The project’s materials are a juxtaposition between the brickwork, ‘bagged’ and painted white, and dark steel and timber elements that link them. Large sliding doors, their frames concealed, open the major rooms to the garden and courtyards. Deep window reveals open to the north, while operable timber screens shield western windows from the sun.

Internally a restrained palette of concrete floors, plaster walls and American Walnut timber joinery gives the client’s art and furniture collection prominence, while simultaneously creating a backdrop for their young family to add vitality.

DBA_VictoriaAve_20170311_18430.jpg
DBA_VictoriaAve_20170311_18516.jpg
A13037_VICTORIA_AXON_670.jpeg
Site-Plan_670.png
Section_670.png
Elevation_670.png